Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia
9090 Pannonhalma, Váralja 1.

Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia

Lejárt hírek

Ezen az oldalon a lejárt, régi hírek gyűjteményét olvasgathatod.

Évközi 29. vasárnap

 

Most vasárnap a diákmisére a 8. évfolyam jön, után lesz az első bérmálásra való felkészítési alkalmuk kb. negyed 12-ig.

Most vasárnap 10:00-17:00 óráig Kézművesek Udvara –Pannonhalma, Tóthegy 57. Kézműves foglalkozások és termelői vásár kicsiknek és nagyoknak!

 

Október 18-án, hétfőn 15:00-kor +Nagy Jenőné született Marton Erzsébet Berta temetése. Gyászmise nem lesz.

 

Október 22-én, pénteken 16:00-kor +Vági Lászlóné temetése. Gyászmise 15:15-kor.

 

Október 22-én, Szent II. János Pál pápa ünnepén emlékezünk a Szentatya 25 évvel ezelőtti pannonhalmi látogatására. Az ünnep keretében átadásra kerülnek a 2021-es Pro Pannonhalma díjak: Miletics Katalin Janka szobrászművésznek és Schmal Károly festőművész, grafikusművésznek.

A bencés szerzetesközösség hívja egyházközségünket közös ünneplésre a bazilikában 18:00-kor kezdődő a szentmisére, melynek főcelebránsa és Igehirdetője Veres András győri megyés püspök és az azt követő állófogadásra.

Így itt a kistemplomban nem lesz aznap a gyászmise lesz 15.15-kor, de 18 órakor nem lesz szentmise.

Aki igényli 17:45-kor a kistemplomtól autóval felhozzuk a bazilikai ünnepi misére. A faliújságnál kitett lapon lehet feliratkozni!

 

Szombatonként este 7-kor a Boldogasszony Házban ifjúsági közösségi program középiskolásoknak és hallgatóknak: közösségépítés, beszélgetések, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz és Istenhez.

 

Október a Szűzanya hónapja.

Októberben a szombat esti misék után ünnepélyes rózsafűzér imádságot tartunk.

Októberi vasárnapokon a 8:00 órás szentmise után rózsafűzér imádság.

 

Megindult a gyermekek elsőáldozásra, bérmálásra való felkészítése.

A szülőknek is kínáljuk a lehetőséget, hogy ha még nem volt alkalmuk bérmálkozásra, akkor néhány alkalomból álló felkészítéssel lehetőségük van bérmálkozni: akár Húsvétkor, akár a gyermekükkel közösen Pünkösdkor – ezt majd a konkrét jelentkezőkkel tervezzük meg. Fontosnak tartjuk, hogy a szülők gyermeküknek is példát adva, képezzék teológiai tudásukat, mélyítsék hitüket és fogadják be az Úr szentségi ajándékait. Ezen vágyukat, kérésüket Ákos atyánál személyesen vagy levélben jelezzék!

 

Arnold atya hirdeti:

Hittanos kirándulás Pápára – 7-16 éves gyermekeknek október 26-án, az őszi szünet keddi napján.

 

Gyalogos éjszakai zarándoklat (inkább délutáni, estébe hajló) október 27-én Kismegyer és Pannonhalma között – a Területi Apátság hívei számára kiskorúaknak, felnőtteknek egyaránt.

 

Apasebek - Önismereti elvonulás férfiaknak férfiakkal – Lelkigyakorlat Tarjánpusztán. 2021. november 19-21. Részletek és bővebb információ a faliújságnál és a honlapon a program témájánál 7 perces film is.

 

 

Évközi 28. vasárnap

 

Október 13-14-15. (jövő hét szerda-csütörtök-péntek) este fél 7-kor, a mise után Ákos atya itt, a templom előtti bástyán távcsöves bemutató keretében a Hold krátereit, a Szaturnusz gyűrűjét, Jupiter holdjait mutatja meg, minden olyan este, amikor tiszta lesz az égbolt.  Várunk minden érdeklődőt!

 

Október 15-én, pénteken 9:00-11:00-ig Karitász ruhaosztás lesz a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ udvarán (Bajcsy u.25.)

 

Október 15-én, pénteken 16:00 órakor Filmvetítés a SZBI felsős diákjainak a Boldogasszony Házban – az iskolában kiosztott mozijeggyel!

 

Október 17. jövő vasárnap a diákmisére a 8. évfolyam is jön, akik majd a bérmálásra készülnek. Az első bérmálásra előkészítő foglalkozásuk a diákmise után a Boldogasszony házban lesz kb. 11:15-ig.

 

Jövő vasárnap estig még várjuk a diákok rajzait a „Segíts jól!” – Karitász – Rajzpályázatra. Plébánián vagy a sekrestyében leadhatók. Részletek itt.

 

Szombatonként este 7-kor a Boldogasszony Házban ifjúsági közösségi program indul középiskolásoknak és hallgatóknak: közösségépítés, beszélgetések, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz és Istenhez.

 

Október a Szűzanya hónapja.

Októberben a szombat esti 18:00 órás misék után ünnepélyes rózsafűzér imádságot tartunk.

Októberi vasárnapokon a 8:00 órás szentmise után rózsafűzér imádságra marasztaljuk a testvéreket: a tizedek között egy-egy énekkel mélyítjük el a titkokat.

A korábbi diákmisék előtt mondott rózsafüzér megújításaként tesszük át kicsit előbbre időben. Jó lenne, ha kis imádkozó közösség alakulna ki vasárnaponként, így a rózsafűzér hónapja kezdetével.

 

APASEBEK

Önismereti elvonulás férfiaknak férfiakkal – Lelkigyakorlat Tarjánpusztán.

2021. november 19-21.

 

A múlt vasárnap gyűjtött és megáldott terményeket, finomságokat hálásan köszönik a győri szeminárium kispapjai.

 

Évközi 23. vasárnap

 

A 9:30-as diákmisén Veni Sancte tanévnyitó minden diák részére. Iskolatáska áldás is lesz.

 

A szentmisék este 18:00 órakor kezdődnek.

 

Szeptember 6-án, hétfőn az esti 18 órás szentmisét követően, kb.19 órától megemlékezés a focipályánál lévő pápai keresztnél – 25 éve(!), hogy Szent II. János Pál pápa meglátogatta Pannonhalmát.

 

Szeptember 7-én, kedden 20:00-kor a nyári szünet után ismét BIBLIAÓRA Ákos atyával. A hónap első és harmadik kedd estéjén 20:00 órától a Boldogasszony Házban!

Előre jelezzük, hogy a másik Bibliaórás csoport is indul szeptember 14-én, kedden 18.30-kor a szentmise után. Ezek a hónap 2. és 4. keddjein lesznek szintén a Boldogasszony Házban!

Általában a következő vasárnapi evangéliumot olvassuk, keressük, miként szólít meg minket mindennapi életünkre, majd imádsággal fejezzük be. Az alkalmak nem egymásra épülnek, nyitottak, bárki becsatlakozhat akár egy alkalomra is!

 

A héten megrendezésre kerül Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.

A rendezvénysorozat záró szentmiséje jövő vasárnap, szeptember 12-én, a Hősök terén 11:30-kor kezdődik, Ferenc pápával. Pannonhalmáról kis létszámban regisztráltak a közös utazásra, ezért templomunkban a szokásos vasárnapi miserendet megtartjuk.

  

Szeptember 18-án a KALÁSZ kirándulást szervez Herendre.

 

KARITÁSZ

Köszönetet mondunk a híveknek a Karitász „Legyen öröm az iskolakezdés!” akciójára nagy mennyiségben felajánlott tanszer adományokért!

 

A közelgő hideg időkre tekintettel rászorulók részére meleg takarókat, paplanokat, plédeket gyűjtünk. A plébánián és a sekrestyében is leadhatók a felajánlani szánt adományok. Köszönjük segítségüket!

 

Évközi 27. vasárnap

Terménybetakarítási hálaadás

 

A 9:30-as diákmisén Hálaadás a Termésért. Köszönettel fogadjuk a terményadomány felajánlásokat (zöldség, gyümölcs, lekvár, szörp…), amit a Győri Szemináriumba szállítunk a kispapoknak.

 

Október a Szűzanya hónapja.

Októberben a szombat esti 18:00 órás misék után ünnepélyes rózsafűzér imádságot tartunk.

Októberi vasárnapokon a 8:00 órás szentmise után rózsafűzér imádságra marasztaljuk a testvéreket: a tizedek között egy-egy énekkel mélyítjük el a titkokat. A korábbi diákmisék előtt mondott rózsafüzér megújításaként tesszük át kicsit előbbre időben. Jó lenne, ha kis imádkozó közösség alakulna ki vasárnaponként, így a rózsafűzér hónapja kezdetével.

 

Szívesen vesszük a kedves hívek miseszándékait akár vasárnapi, akár hétköznapi szentmisékre is! Bátran jelezzék, ha mondatnának szentmisét saját vagy családtagjaik, barátaik részére - évfordulók (házassági, születésnap, névnap…), hálaadás / kérés vagy gyógyulásért, elhunytért vagy egyéb szándék kapcsán!

 

Október 8-án, pénteken az esti 18:00-as szentmise szándéka a Karitász önkénteseiért, az önkéntes munkáért lesz. Mindenkit szeretettel várunk, az azt követő vetítésre és beszélgetésre is a Boldogasszony Házba! Papp Miklós: A segítő tevékenység morális kérdései c. előadását vetítjük, amely az Egerben rendezett Karitász Önkéntesek Egyházmegyei Találkozóján hangzott el.

 

Novemberben újra indulnak a Néptánc próbák a Boldogasszony Házban!

* Óvodás korosztálynak szerdánként fél 5-fél 6

* Iskolás korosztálynak szerdánként fél 6-7

Bővebb információ: Bálint Emese (+36 20 579-1757)

 

APASEBEK

Önismereti elvonulás férfiaknak férfiakkal – Lelkigyakorlat Tarjánpusztán. 2021. november 19-21. Részletek itt.

 

 

 

Évközi 22. vasárnap

 

Augusztus 30-án, hétfőn 17:00-kor + Csonka Ilona (Giza) hamvasztás utáni búcsúztatása. Engesztelő szentmise nem lesz.

 

Augusztus 31-én, kedden 14:00-kor +Fazekas Ferenc hamvasztás utáni búcsúztatása. Engesztelő szentmise 13:15-kor a templomban.

 

Szeptember 1-től a szentmisék este 18:00 órakor kezdődnek.

 

Szeptember 1. szerdán Veni Sancte tanévnyitó a SZBI diákjai számára a templomban: 9:15-kor az alsós, 10:15-kor a felsős diákoknak és pedagógusoknak.

 

Szeptember 2. csütörtökön az esti szentségimádás után egy templomi sétára hívunk minden érdeklődőt, ahol megújult templomterünkben beszélgetünk teológiai, lelki és művészeti kérdésekről Ákos atyával és 

Czigány Tamás építésszel. Templomunk ad helyet nemcsak istentiszteleteinknek, de családi ünnepeink: keresztelések, esküvők, gyászmisék helye is. Segítse ez az alkalom is, hogy mindenki otthonra találjon Isten házában.

 

Szeptember 3. elsőpéntek – Beteglátogatás kérésre.

 

Jövő vasárnap, szeptember 5.-én Veni Sancte tanévnyitó minden diák részére. Iskolatáska áldás is lesz, kérjük hozzák el a diákok a táskáikat a szentmisére!

 

Minden hétfőn délelőtt 10:00 órakor SZENT MÓNIKA IMAÓRA a templomban. Szeretettel várunk új tagokat is!

 

Szeptember 6-án, hétfőn az esti 18 órás szentmisét követően, kb.19 órától megemlékezés a focipályánál lévő pápai keresztnél25 éve(!), hogy Szent II. János Pál pápa meglátogatta Pannonhalmát.

 

Szeptember 7-én, kedden 20:00-kor a nyári szünet után ismét BIBLIAÓRA Ákos atyával. A hónap első és harmadik kedd estéjén 20:00 órától a Boldogasszony Házban!

Előre jelezzük, hogy a másik Bibliaórás csoport is indul szeptember 14-én, kedden 18.30-kor a szentmise után. Ezek a hónap 2. és 4. keddjein lesznek szintén a Boldogasszony Házban!

Általában a következő vasárnapi evangéliumot olvassuk, keressük, miként szólít meg minket mindennapi életünkre, majd imádsággal fejezzük be.  Az alkalmak nem egymásra épülnek, nyitottak, bárki becsatlakozhat akár egy alkalomra is!

 

A templomhoz a Főtér felöli feljáró útnál kihelyezett behajtani tilos tábla a sportpályára jövőknek szól, hogy ők ne hajtsanak fel ide autóval. Természetesen a misére jövő hívők továbbra is használhatják személygépjárművel a felvezető utat.

 

Évközi 26. vasárnap

 

Szeptember 28-án, kedden 18:30-kor, a szentmise után az újonnan indult csoport Bibliaórája lesz. (Ezek a hónap 2. és 4. keddjein lesznek megtartva szintén a Boldogasszony Házban!) Az alkalmak nem egymásra épülnek, nyitottak, bárki becsatlakozhat akár egy alkalomra is!

 

Október 1. péntekjén – beteglátogatás, kérésre.

 

19:00 órakor Orgonahangverseny a Zene világnapja alkalmából a Boldogasszony-kápolnában. Bővebb információ a faliújságnál.

 

Október 2.-án, jövő szombaton Nagymarosi Ifjúsági Találkozó – személyesen!

A fiataloknak a plébánia kisbuszos utazási lehetőséget kínál – a részvételi szándékot most vasárnap estig (09.26.) még lehet jelezni / faliújságnál kihelyezett lapon feliratkozni. Program, bővebb infó itt. A részvétel Védettségi igazolványhoz kötött!

 

Október a Szűzanya hónapja.

Októberben a szombat esti 18:00 órás misék után ünnepélyes rózsafűzér imádságot tartunk.

Októberi vasárnapokon a 8:00 órás szentmise után rózsafűzér imádságra marasztaljuk a testvéreket: a tizedek között egy-egy énekkel mélyítjük el a titkokat. A korábbi diákmisék előtt mondott rózsafüzér megújításaként tesszük át kicsit előbbre időben. Jó lenne, ha kis imádkozó közösség alakulna ki vasárnaponként, így a rózsafűzér hónapja kezdetével.

 

Szívesen vesszük a kedves hívek miseszándékait akár vasárnapi, akár hétköznapi szentmisékre is! Bátran jelezzék, ha mondatnának szentmisét saját vagy családtagjaik, barátaik részére - évfordulók (házassági, születésnap, névnap…), hálaadás / kérés vagy gyógyulásért, elhunytért vagy egyéb szándék kapcsán!

 

 

Október 3-án a 9:30-as diákmisén Hálaadás a Termésért. Köszönettel fogadjuk a terményadomány felajánlásokat (zöldség, gyümölcs, lekvár, szörp…), amit a Győri Szemináriumba szállítunk a kispapoknak.

 

Két hét múlva, október 8-án (péntek) az esti 18:00-as szentmise szándéka a Karitász önkénteseiért, az önkéntes munkáért lesz. Mindenkit szeretettel várunk, az azt követő vetítésre és beszélgetésre is a Boldogasszony Házba! A NEK kezdő előadását vetítjük és ennek kapcsán lesz beszélgetés is. Plakát itt.

 

Novemberben újra indulnak a Néptánc próbák a Boldogasszony Házban

* Óvodás korosztálynak szerdánként fél 5-fél 6

* Iskolás korosztálynak szerdánként fél 6-7

Bővebb információ: Bálint Emese (+36 20 579-1757)

 

 

 

Évközi 21. vasárnap

 

Szeptember 1-től a szentmisék este 18:00 órakor kezdődnek.

 

Szeptember 1. szerdán Veni Sancte tanévnyitó a SZBI diákjai számára a templomban: 9:15-kor az alsós, 10:15-kor a felsős diákoknak és pedagógusoknak

 

Szeptember 2. csütörtökön az esti szentségimádás után: Egy templomi sétára hívunk minden érdeklődőt, ahol megújult templomterünkben beszélgetünk teológiai, lelki és művészeti kérdésekről Ákos atyával és Czigány Tamás építésszel.

Templomunk ad helyet nemcsak istentiszteleteinknek, de családi ünnepeink: keresztelések, esküvők, gyászmisék helye is. Segítse ez az alkalom is, hogy mindenki otthonra találjon Isten házában.

 

Szeptember 3. elsőpéntek – Beteglátogatás kérésre.

 

Szeptember 5. vasárnap Veni Sancte tanévnyitó minden diák részére. Iskolatáska áldás is lesz, kérjük hozzák el a diákok a táskáikat a szentmisére!

 

Szeptember 6-án az esti 18 órás szentmisét követően, kb.19 órától megemlékezés a focipályánál lévő pápai keresztnél25 éve(!), hogy II. János Pál pápa meglátogatta Pannonhalmát.

 

Legyen öröm az iskolakezdés!

A Pannonhalmi Karitász iskolai tanszergyűjtéséhez köszönjük az eddigi adományokat, még várjuk 08.31-ig a felajánlásokat a helyi rászoruló családok gyermekei részére!

 

A Katolikus Karitász Rajz- és fotópályázatához az alsó- és felső tagozatos diákok rajzait a sekrestyében vagy a plébánián lehet leadni – várjuk a pályaműveket a „Segíts jól!” témában.

 

A templomhoz a Főtér felöli feljáró útnál kihelyezett behajtani tilos tábla a sportpályára jövőknek szól, hogy a fiatalok ne hajtsanak fel ide autóval. Természetesen a misére jövő hívők továbbra is használhatják személygépjárművel a felvezető utat.

 

 Évközi 25. vasárnap

 

A szentmisék este 18:00 órakor kezdődnek.

 

Jövő szombaton, szeptember 25-én 16:00 órától az Info-kuckó számítógépes tanfolyam következő alkalma a Boldogasszony Házban.

 

 

Október 2-án Nagymarosi Ifjúsági Találkozó 

A járványügyi intézkedések és nagy egymásra figyelés mellett – ismét SZEMÉLYESEN! Ajándék ez – a találkozó témája pedig épp erre világít rá: „Mid van, amit nem kaptál?” (1Kor 4,7)

A Plébánia közös utazást szervez a fiataloknak, ehhez előzetes igényfelmérő jelentkezést tartunk – a faliújságnál kihelyezett lapon lehet regisztrálni. 

A részvétel Védettségi igazolványhoz kötött – ezzel rendelkező 7. és 8. évfolyamosok, középiskolás diákok és hallgatók jelentkezését várjuk. Útiköltség: 3.000,-/ fő. (Amennyiben sikerül a pályázati támogatás, ez várhatóan 1.000,-Ft-ra csökken.)

(A Gyerekmarost idén nem szervezik meg.)

 

Karitász hírek:

 

Továbbra is gyűjtjük a rászorulók részére a meleg takarókat, paplanokat, plédeket. Köszönjük az eddigi felajánlásokat!

 

Szűz Mária mennybevétele, Nagyboldogasszony

 

Augusztus 19. csütörtök 10:00 Pannonhalma Porta turisztikai látogatóközpont (Mátyás király u 3.) ünnepélyes átadása, megáldása.

 

Augusztus 20. péntek Államalapító Szent István király ünnepe

10:00-kor a Ligetben ünnepi szabadtéri szentmise és terményáldás, díszpolgári cím átadása. Utána, a Főtéren 11:30-kor Tűzoltóautó ünnepélyes átadása, megáldása. (Ezen a napon csak ez a szentmise lesz.)

 

Az Apátság napközben számos programmal várja a látogatókat.

A konventmisét (10:00), napközi imaórát (13:00) és a vesperást (17:00) követően bemutatásra kerül Szent István csontereklyéje.

15:30-kor a Bazilikában Orgonahangverseny. Fellépő: Szamosi Szabolcs orgonaművész. (Jegyvásárlás online. Bővebb információ a faliújságnál a plakáton.)

20:00 Intelmek (helyszín: Milleniumi emlékmű, esőhelyszín: Díszterem) Előadja: Dunai Tamás Jászai Mari-díjas színművész. Zenei improvizáció: Jávori Ferenc “Fegya” Kossuth-díjas előadóművész.

 

Legyen öröm az iskolakezdés!

A Pannonhalmi Karitász iskolai tanszergyűjtést hirdet helyi rászoruló családok gyermekei részére. Az ötlet-listán szereplő tanszereket várunk a templomban hátul kihelyezett gyűjtődobozba, a sekrestyében vagy a plébánián leadva 08.31-ig.

 

Miserend változás!

Szeptember 1.-től átállunk az esti 18:00 órás szentmise kezdési időpontra.

 

 

 

 

Évközi 24. vasárnap

 

A szentmisék este 18:00 órakor kezdődnek.

 

Szeptember 14-én, kedden 18:30-kor, a szentmise után a másik Bibliaórás csoport is indul. Ezek a hónap 2. és 4. keddjein lesznek szintén a Boldogasszony Házban! (A hónap 1. és 3. kedd estéjén pedig szokásosan 20.00 órától.)

Általában a következő vasárnapi evangéliumot olvassuk, keressük, miként szólít meg minket mindennapi életünkre, majd imádsággal fejezzük be.

Az alkalmak nem egymásra épülnek, nyitottak, bárki becsatlakozhat akár egy alkalomra is! 

 

Szeptember 18-án, jövő szombaton a KALÁSZ kirándulást szervez Herendre.

 

Karitász hírek:

 

A közelgő hideg időkre tekintettel rászorulók részére meleg takarókat, paplanokat, plédeket gyűjtünk. A plébánián és a sekrestyében is leadhatók a felajánlani szánt adományok. Köszönjük segítségüket!

 

Karitász ruhaosztás lesz, szeptember 14-én, kedden 9:00-11:00-ig a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ udvarán (Bajcsy u 25.)

Az ebből megmaradt ruhaadományokkal illetve a hétfő-kedd délelőtt még behozott felajánlásokkal a Sulizsák program keretében a győrsági óvodát támogatjuk.

Évközi 19. vasárnap

 

Augusztus 12-én, csütörtökön 9:30 – 12:00-ig Karitász ruhaosztás (gyermek és felnőtt ruhák) a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ udvarán (Bajcsy u. 25.)    

 

Augusztus 15. jövő vasárnap Szűz Mária mennybevétele, Nagyboldogasszony főünnepe.

 

Augusztus 20. Államalapító Szent István király ünnepe 10:00-kor a Ligetben ünnepi szabadtéri szentmise és terményáldás, díszpolgári cím átadása

Az Apátság napközben számos programmal várja a látogatókat.

A konventmisét (10:00), napközi imaórát (13:00) és a vesperást (17:00) követően bemutatásra kerül Szent István csontereklyéje.

20:00 Intelmek (helyszín: Milleniumi emlékmű, esőhelyszín: Díszterem)

Előadja: Dunai Tamás Jászai Mari-díjas színművész

Zenei improvizáció: Jávori Ferenc “Fegya” Kossuth-díjas előadóművész.

 

Legyen öröm az iskolakezdés!

A Pannonhalmi Karitász iskolai tanszergyűjtést hirdet helyi rászoruló családok gyermekei részére. Az ötlet-listán szereplő tanszereket várunk a templomban hátul kihelyezett gyűjtődobozba, a sekrestyében vagy a plébánián leadva 08.31-ig. A Katolikus Karitász idén immár 11. alkalommal hirdeti meg a Legyen öröm az iskolakezdés! elnevezésű országos tanévkezdési segélyprogramját.

Az összefogáshoz a 1356 adományvonal hívásával, online adományozással (www.karitasz.hu) vagy központi bankszámlaszámra történő utalással („iskolakezdés” megnevezéssel) lehet csatlakozni. Részletek a faliújságnál kihelyezve!

 

Köszönetet mondunk a KALÁSZ tábor szervezőinek, áldozatos munkájukért a résztvevő gyermekek és családjaik nevében is!

 

Továbbá a múlt hét szombat esti rendezvény szervezőinek és a sikerért sokat dolgozó munkatársaknak!

Köszönet a Cantate Kamarakórusnak, a Gyertyaláng Kisegyüttesnek, az ajándékok készítőinek, az agapé finomságainak készítőinek és a termeket díszítő és rendberakó Karitász asszonyainak valamint a háttérben láthatatlanul dolgozó többi szorgoskodónak! Ennek a nagyszerű közösségnek köszönhetjük, hogy az este szépen és méltóságteljesen sikerült! 

 Pál atya búcsúztatásáról a képek itt.