Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia
9090 Pannonhalma, Váralja 1.

Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia

Lejárt hírek

Ezen az oldalon a lejárt, régi hírek gyűjteményét olvasgathatod.

MINDENSZENTEK

 

A vírus-helyzet miatt tapasztaljuk, hogy a hívek is óvatosabbak és jobban otthon maradnak, illetve Pál atya is influenzás tünetekkel karanténban van, és várja a teszt eredményét, így a következőképpen alakul a heti liturgia:

 

Mindenszentek - Vasárnapi misék rendben helyettesítésekkel.

 

Halottak napján – hétfőn reggel 9:00-kor a temetőben szokásos mise és az új sírok megáldása este 18:00-kor szokásos Igeliturgia és Halottakról való megemlékezés16:00-kor a Tóthegyi kútmelletti keresztnél halottak napi megemlékezés, közös imádság. Szeretettel várjuk a tóthegyieket és minden kedves pannonhalmi hívőt!

 

Kedden, szerdán NEM lesz este szentmise.

 

Csütörtöktől szokásos miserend, este szentségimádás.

 

Ebben az évben, a „Covid-19” által okozott pandémia-helyzetben, az elhunyt hívek javára szolgáló teljes búcsú elnyerésének lehetősége meghosszabbításra kerül egész november hónapra. Tehát a temető meglátogatásával és az elhunytakért végzett imával, valamint a halottak napjával összefüggő búcsú - választható módon idén áthelyezhető a hónap más napjaira is.

 

November 7-én, szombaton 15:00-kor KALÁSZ foglalkozás a Boldogasszony Házban. Márton napra való készület lesz.

 

November 7-én, szombaton 15:00-kor +Valiczkó Attila temetése a pannonhalmi temetőben. Engesztelő szentmise nem lesz.

 

November 11. Szent Márton napja. Emlékezzünk meg újra Pannonhalma védőszentjéről egy közös lampionos zarándokúttal! 16:30 Gyülekező a Szent Márton szobornál. 16:45 Rövid megemlékezés, majd indulás a Várhoz.

 

 

ÉVKÖZI 30. VASÁRNAP

 

Október a Szűzanya hónapja. Még a héten a szentmisék végén Rózsafüzért imádkozunk.

 

Október 31., szombat 16:00 az Info-kuckó számítógépes tanfolyam következő alkalma a Boldogasszony Házban.

 

November 1-én, vasárnap Mindenszentek főünnepe.

 

November 2-án Halottak napja. A temetőben 9:00 órakor szentmise halottainkért és az új sírok megáldása. Este 18:00 órakor szentmise a templomban.

 

Felhívás – Toborzás!

A Pannonhalmi Karitász TESCO és METRO áruházi karácsonyi élelmiszeradomány gyűjtésére – november 27-28-29. hétvégére Várjuk az önkéntes jelentkezéseket, szállítási felajánlásokat, hogy közösen segíthessük szebbé tenni az ünnepeket a leginkább rászorulók részére! A középiskolás diákoknak IKSZ (Iskolai közösségi szolgálat) igazolást tudunk kiállítani! Jelentkezések koordinálása: Szabó Gyöngyi / e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel: 20/205-9211, személyesen munkanapokon, a plébánián 9-15h-ig. /

 

ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP

 

A 9:30-as diákmisét követően mindenkit szeretettel várnak a Boldogasszony Házba egy kis agapéra a 629. sz. Szent Márton Cserkészcsapat Pannonhalma tagjai.

 

Szeptember 21. hétfő

10:00 Szent Mónika imaóra

18:00 Igeliturgia, azt követően ima egyházközségünkért.

 

Szeptember 22. kedd a 18:00 órás szentmisét követően

18:30-tól Bibliaóra a plébánián.

 

Szeptember 24. csütörtök a 18:00 órás szentmisét követően,

19:00-ig Szentségimádás.

 

Szeptember 26-án szombaton

15:00 KALÁSZ foglalkozás a Boldogasszony Házban.

16:00 Info-Kuckó számítógépes tanfolyam következő alkalma a Boldogasszony házban.

16:00 Pusztai Richárd & Dobos Anita házasságkötése itt a templomban.

 

A COVID -19 járvány felerősödése miatt kérünk mindenkit továbbra is a fokozott elővigyázatosságra, a rendelkezések betartására!

- A szentmiséken és a közösségi alkalmakon csak egészségesen vegyünk részt!

- A szentmisében a kézfogást továbbra is mellőzzük.

- Kérjük, használjanak maszkot, kézfertőtlenítőt és tartsanak egymástól 1,5 – 2 m távolságot!

Aki elfelejtett magával hozni, a bejáratnál helyeztünk el maszkokat, adomány ellenében.

Szeptember 13-tól, a diákmiséket újra online is közvetítjük!

 

Gyóntatás

 

Korábbi tapasztalataink azt mutatják, hogy a diákmisék alatt kevés a gyónó.

Ez jól is van abból a szempontból, hogy a szentmisére figyeljünk, kapcsolódjunk be, teljesen.

Ezért szeretnénk gyónási lehetőséget adni a mise előtt.

A gyónásért vállaljuk ezt a kis áldozatot, hogy időben előbb jövünk!

Minden vasárnap 9-től az az atya gyóntat itt a gyóntatószékben, aki a misét mondja.

Ennek beosztása itt:

Természetesen máskor is meg lehet szólítani bennünket.

 

Köszönjük a hívek múlt heti gyűjtésre szánt adományait! 40.000,- forintot utaltunk át a Szentföldi keresztények javára.

 

A Karitász asszonyok adományaként 200.000,- Ft-ot utalt át a plébánia  az erdélyi Árvácskák részére.

 

 ÉVKÖZI 29. VASÁRNAP

MISSZIÓSVASÁRNAP, GYŰJTÉS A MISSZIÓK JAVÁRA

 

Október a Szűzanya hónapja. A szentmisék végén Rózsafüzért imádkozunk.

 

Október 22-én, csütörtökön 9:00 órától félórás Plébániaépület átadó ünnepség. A Magyar Falu Program A közösségben segítünk c. pályázati projekt keretében a plébániaépület eddig használaton kívüli alagsori részének belső felújítási munkálatai megvalósultak. Az ünnepélyes átadásra szeretettel hívjuk plébániánk híveit is! Tervek szerint jelen lesznek Cirill főapát úr, Gyopáros Alpár kormánybiztos úr, Kara Ákos, régiónk országgyűlési képviselője, Vas Gábor polgármester úr, a Képviselőtestület tagjai, támogatóink, a tervezők, a kivitelezők, valamint a sajtó képviselői.

 

Október 22-én, csütörtökön +Pusztai Zoltán temetése 14:15 Engesztelő gyászmise a kistemplomban, 15:00 temetése.

 

Október 23-24-25 Gyöngyösi jutalomkirándulás, pályázati forrásokból. A CANTATE kórus tagjainak és önkénteseknek szolgálatuk elismeréseként és jutalmazásként.

 

Felhívás – Toborzás! 

A Pannonhalmi Karitász idén karácsonyra immár 4. alkalommal nyerte el az Élelmiszerbank pályázatán az áruházi élelmiszeradomány gyűjtés lehetőségét. November utolsó hétvégéjén, 27-28-29.-én (péntek délutántól vasárnap estig) 5 műszakban a győri TESCO Hipermarketbe és a METRO áruházba mehetünk gyűjteni. A sikeres gyűjtés lebonyolításához egy-egy áruháznál:  30 fő áruházi önkéntesre (szórólapozók és a standnál lévő – adományátvevők)  + szállításban, fuvarozásban résztvevőkre van szükség. Várjuk a jelentkezéseket, szállítási felajánlásokat, hogy közösen segíthessük szebbé tenni az ünnepeket a leginkább rászorulók részére! Középiskolás diákokat is várunk, IKSZ (Iskolai közösségi szolgálat) igazolást tudunk kiállítani! Jelentkezések koordinálása: Szabó Gyöngyi / e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel: 20/205-9211, személyesen munkanapokon, a plébánián 9-15h-ig. /

 

ÉVKÖZI 24. VASÁRNAP

 

A perselyadományok gyűjtése a Szentföld javára történik.

 

Szeptember 14-15. Karitász kirándulás - Pécs. Az előzetesen jelentkezett résztvevőkkel. Indulás: 09.14. hétfő 06:30 Pannonhalma, Főtérről. 

 

A COVID -19 járvány felerősödése miatt kérünk mindenkit a fokozott elővigyázatosságra és az alábbi rendelkezések további betartására:

- A járvány direkt módon, cseppfertőzéssel terjed, ezért a legnagyobb veszélyt a megbetegedett, köhögő, tüsszögő ember jelenti.

A szentmiséken és a közösségi alkalmakon a fenti tüneteket nem mutató személy vegyen részt!

- Kérjük a híveket is a kézfertőtlenítő használatára!

- A szentmisében a kézfogást továbbra is mellőzzük.

- Kérjük, használjanak maszkot, és tartsanak egymástól 1,5 – 2 m távolságot (diákmisén is)!

Aki elfelejtett magával hozni, a bejáratnál helyeztünk el maszkokat, adomány ellenében.

Szeptember 13-tól, most vasárnaptól a diákmiséket újra online is közvetítjük.

 

Elsőáldozás és bérmálás

 

A 2020 tavasza helyett szeptember 20-ra áttett elsőáldozás a járványhelyzet komolyodása miatt a szülőkkel való egyeztetés után elmarad. A tervezett új időpont a negyedikesek részére 2021. április 11. (Húsvét utáni első vasárnap). A harmadikosok szokásos menetrend szerinti elsőáldozását 2021. május 30-ra tervezzük. A 2021 Pünkösdjére tervezett bérmálkozás előkészítése folyamatban.

 

Gyóntatás

 

Korábbi tapasztalataink azt mutatják, hogy a diákmisék alatt kevés a gyónó. Ez jól is van abból a szempontból, hogy a szentmisére figyeljünk, kapcsolódjunk be, teljesen. Ezért szeretnénk gyónási lehetőséget adni a mise előtt. A gyónásért vállaljuk ezt a kis áldozatot, hogy időben előbb jövünk! Minden vasárnap 9-től az az atya gyóntat itt a gyóntatószékben, aki a misét mondja. Ennek beosztását a faliújságra kitettük. Természetesen máskor is meg lehet szólítani bennünket.

 

ÉVKÖZI 28. VASÁRNAP

 

Október a Szűzanya hónapja. A szentmisék végén Rózsafüzért imádkozunk.

 

Október 13-án, kedden 15:00-19:00-ig a Véradás a Művelődési Házban. Aki teheti, menjen el vért adni, segítsük így is beteg embertársainkat.

 

Október 17-én, szombaton 9:15 Főtérről indulva – Bringatúra. A 629. sz Szent Márton cserkészcsapat szeretettel meghívja a pannonhalmi templomi közösségeket, hogy együtt tekerjük le a Pannonhalma – Nyúl közti távolságot

a 2020. őszi bringatúra Nyúlra keretében. Nyúlon lesz lehetőség pihenésre, játékra és a kisgyerekesek és a kerékpár nélküliek is csatlakozhatnak. További információ itt.

 

Október 17-én, szombaton 15:00 órától KALÁSZ foglalkozás a Boldogasszony Házban.

 

A Bonum TV műsorán 9:15-15:00-ig „Hűség és megújulás” címmel konferencia kerül élő adásba a magyarországi szerzetesrendek szétszóratásának 70. és újraindulásának 30. évfordulója alkalmából. Részletes program: https://szerzetesek.hu/hirtegla/huseg-es-megujulas . A stúdió- és kerekasztal beszélgetések később is visszanézhetőek az archívumban.

  

Október 22-én, 9:00 órától félórás Plébániaépület átadó ünnepség. A Magyar Falu Program A közösségben segítünk c. pályázati projekt keretében a plébániaépület eddig használaton kívüli alagsori részének belső felújítási munkálatai megvalósultak. Az ünnepélyes átadásra szeretettel hívjuk plébániánk híveit is! Tervek szerint jelen lesznek Cirill főapát úr, Gyopáros Alpár kormánybiztos úr, Kara Ákos, régiónk országgyűlési képviselője, Vas Gábor polgármester úr, a Képviselőtestület tagjai, támogatóink, a tervezők, a kivitelezők, valamint a sajtó képviselői. 

 

 

ÉVKÖZI 23. VASÁRNAP

 

A 9:30-as diákmisén Veni Sancte tanévnyitó minden diák részére. Iskolatáska áldás.

 

Az esti 18:00 órás szentmise után, 19:00 órakor megemlékezés a pápakeresztnél. Ma 24 éve, hogy Szent II. János Pál pápa ellátogatott Pannonhalmára.

 

Az esti szentmisék 18:00 órakor kezdődnek.

 

Szeptember 7-én, hétfőn a Szent Mónika imaóra a nyári szünet után újra indul. Szeretettel várunk új tagokat is minden hétfőn délelőtt 10:00 órakor.

 

Szeptember 7-én, hétfőn 18:00 órakor Igeliturgia, utána imádság.

 

Szeptember 8-án, kedden a 18:00 órás szentmisét követően Bibliaóra Ákos atyával. 18:30-tól a plébánián. Az alkalmak nem egymásra épülnek, nyitottak, bárki becsatlakozhat akár egy alkalomra is!

 

Szeptember 9-én, csütörtökön a szentmise után Szentségimádás, 19:00-ig.

 

Az idei évben 30 éves a pannonhalmi KALÁSZ. Ennek kapcsán a KALÁSZ-osok szeretettel hívnak és várnak minden kedves régi és új KALÁSZ-ost szeptember 12-én, jövő szombaton délután 3 órakor a Boldogasszony Háznál.

 

Szeptember 14-15. Pécs – Karitász önkénteseinek jutalomkirándulás. Indulás: 09.14. hétfő 06:30 Pannonhalma, Főtérről, az előzetesen jelentkezett résztvevőkkel.

ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP

TERMÉNYBETAKARÍTÁSI HÁLAADÁS

 

A reggel 8:00 órás szentmisén Koczka Dávid – akit Nagyboldogasszony napján szentelt fel Asztrik főapát úr – újmiséjét tartja.

 

A 9:30-as diákmisén Hálaadás a Termésért. A felajánlott terményadományokat a Győri Szemináriumba szállítjuk a kispapoknak.

 

Október a Szűzanya hónapja. A szentmisék végén Rózsafüzért imádkozunk.

 

Október 9-én, pénteken 16:00-17:30-ig a Karitász csoport önkénteseinek megbeszélést tartunk. Helyszín: plébánia tárgyaló. Utána, aki még tud maradni, azzal közösen veszünk részt az esti 18:00 órás szentmisén.

 

Október 10-én, jövő szombaton 15:00 órától KALÁSZ foglalkozás a Boldogasszony Házban.

 

 

ÉVKÖZI 22. VASÁRNAP

 

Szeptember 1-től az esti szentmisék 18:00 órakor kezdődnek.

 

Augusztus 31-én, hétfőn az Igeliturgia még este 19:00-kor kezdődik, utána imádság.

 

Szeptember 1. kedd 20:00 a nyári szünet utáni első Bibliaóra Ákos atyával. A hónap első és harmadik kedd estéjén 20:00 órától, a 2. és 4. kedden pedig az esti szentmisét követően, kb. 18:45-től, a plébánián. Általában a következő vasárnapi evangéliumot olvassuk, keressük, miként szólít meg minket mindennapi életünkre, majd imádsággal fejezzük be. Az alkalmak nem egymásra épülnek, nyitottak, bárki becsatlakozhat akár egy alkalomra is!

 

Szeptember 3-án elsőcsütörtök. Szentmise 18:00 órakor, utána Szentségimádás.

 

Szeptember 4-én elsőpéntek. Beteglátogatás, kérésre.

 

Szeptember 5-én, szombaton +Kelemen Józsefné, szül.: Boros Vas Piroska temetése. 14:15-kor engesztelő gyászmise, 15:00-kor temetése.

 

Jövő vasárnap, szeptember 6-án, a 9:30-as diákmisén Veni Sancte tanévnyitó minden diák részére. Iskolatáska áldás.

 

2020. szeptember 6-án lesz 24 éve, hogy Szent II. János Pál pápa ellátogatott Pannonhalmára. Emlékezzünk közösen a szent pápa látogatására jövő vasárnap, 2020. szeptember 6-án, este 7 órakor, a 6 órás szentmise után a pápakeresztnél. Várunk szeretettel mindenkit!

 

Szeptember első hétfőjétől (09.07.) a Szent Mónika imaóra a nyári szünet után újra indul. Szeretettel várunk új tagokat is minden hétfőn délelőtt 10 órakor. 

 

 

 

ÉVKÖZI 26. VASÁRNAP

ELVÁNDORLÓ ÉS MENEKÜLTEK VILÁGNAPJA

 

Október 2-án elsőpéntek. Beteglátogatás kérésre.

 

Október 2-án 19:00-kor a Pannonhalmi Főapátság következő orgonakoncertje a Zene Világnapja alkalmából megrendezett „In memoriam Koloss István” c. emlékkoncert. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 18:00 órától a szerzetesközösség esti imájára is szeretettel várják az érdeklődőket. Bővebb információ itt. Plakát itt.

 

Október 4-én, jövő vasárnap a reggel 8:00 órás szentmisén Koczka Dávid – akit Nagyboldogasszony napján szentelt fel Asztrik főapát úr – újmiséjét tartja.

 

A COVID -19 járvány felerősödése miatt kérünk mindenkit továbbra is a fokozott elővigyázatosságra, a rendelkezések betartására! 

- A szentmiséken és a közösségi alkalmakon csak egészségesen vegyünk részt!

- A szentmisében a kézfogást továbbra is mellőzzük.

- Kérjük, használjanak maszkot, kézfertőtlenítőt és tartsanak egymástól 1,5 – 2 m távolságot!

A diákmiséket újra online is közvetítjük!

  

Gyóntatás

Korábbi tapasztalataink azt mutatják, hogy a diákmisék alatt kevés a gyónó. Ez jól is van abból a szempontból, hogy a szentmisére figyeljünk, kapcsolódjunk be, teljesen. Ezért szeretnénk gyónási lehetőséget adni a mise előtt. A gyónásért vállaljuk ezt a kis áldozatot, hogy időben előbb jövünk! Minden vasárnap 9-től az az atya gyóntat itt a gyóntatószékben, aki a misét mondja. Ennek beosztását a faliújságra kitettük. Természetesen máskor is meg lehet szólítani bennünket.

 

Október 4-én, vasárnap a 9:30-as diákmisén Hálaadás a Termésért. Kérjük a kedves testvéreket, hogy aki tud gyümölccsel, zöldséggel, lekvárral, befőttel járuljon hozzá a hálaadáshoz, a felajánlásokat már a szombat esti és vasárnap reggeli szentmise előtt fogadjuk. Az adományokat a Győri Szemináriumba szállítjuk a kispapoknak.

ÉVKÖZI 21. VASÁRNAP

 

Augusztus 27-én csütörtökön 18:00-kor krizmaszentelési szentmise az Apátságban, a Bazilika felszentelésének évfordulója ünnepnapján. Az idén a járványhelyzet miatt elmaradt krizmaszentelés lesz megtatva. Szeretettel várjuk a területi Apátság egyházközségeinek a híveit a közös ünneplésre. A kistemplomban nem lesz aznap szentmise.

 

Augusztus 29-én, szombaton +Smeller Mária temetése. 14:15-kor engesztelő gyászmise, 15:00-kor temetése.

 

Augusztus 29-én, szombaton, 16:00 órától az Info-kuckó számítógépes tanfolyam következő alkalma a Boldogasszony házban.

 

Szeptember 1.-től átállunk az esti 18:00 órás szentmise kezdési időpontra.

 

Szeptember 1. kedden, 9:00-kor Veni Sancte tanévnyitó a SZBI diákjai számára a templomban.

 

Szeptember 1. kedd 20:00 a nyári szünet utáni első Bibliaóra Ákos atyával. A hónap első és harmadik kedd estéjén 20:00 órától, a 2. és 4. kedden pedig az esti szentmisét követően, kb. 18:45-től, a plébánián. Általában a következő vasárnapi evangéliumot olvassuk, keressük, miként szólít meg minket mindennapi életünkre, majd imádsággal fejezzük be. Az alkalmak nem egymásra épülnek, nyitottak, bárki becsatlakozhat akár egy alkalomra is!

 

Szeptember első hétfőjétől (09.07.) a Szent Mónika imaóra a nyári szünet után újra indul. Szeretettel várunk új tagokat is minden hétfőn délelőtt 10 órakor. 

 

Köszönetet mondunk minden önkéntesnek, akik a Pálos busz felügyeletében részt vállaltak, valamint önkéntes munkájukkal, részvételükkel hozzájárultak az augusztus 20.-i szentmise méltó megünnepléséhez.