Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia
9090 Pannonhalma, Váralja 1.

Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia

KALÁSZ

A 2014. nyári alsóörsi KALÁSZ tábor képei megtekinthetők itt: KALÁSZ tábor 2014

A 2014. nyári alsóörsi KALÁSZ tábor képei megtekinthetők itt: KALÁSZ tábor 2014

A KALÁSZ Katolikus Asszonyok, Lányok Szövetsége.

 

Négyes célkitűzésünk: hit, erkölcs, nemzet és hivatás.

 

Csoportunk legfőbb feladata a keresztény értékek közvetítése az ifjúság felé. Kéthetente megrendezett foglalkozásainkon a katolikus keresztény erkölcs szellemében készítjük fel a lányokat és fiúkat sajátos családanyai és családapai hivatásukra. Kézműves foglalkozások segítségével kézügyességüket, szépérzéküket, kreativitásukat, kitartásukat és türelmüket próbáljuk fejleszteni. Az egyházi év aktualitásaihoz kapcsolódóan kis műsorokat adunk elő - pl. passió, Anyák napi műsor, karácsonyi pásztorjáték. Egyéb módon is részt veszünk az egyházi évhez kapcsolódó liturgikus cselekményekben – pl. Úrnapján oltárt készítünk. Túrákat, kirándulásokat, zarándoklatokat (pl. Csatka), táborokat szervezünk, amelyeken keresztül Magyarország más- és más nemzeti, vagy vallási értékeit ismertetjük meg a gyerekekkel. Ezen tevékenységünkkel a gyerekek nemzeti és vallási identitását próbáljuk erősíteni. Hagyományőrző tevékenységünk keretében igyekszünk szűkebb közösségünkhöz kapcsolódó hagyományokat megőrizni, illetve „újraéleszteni”, ennek keretében 2017. év Adventjében egy 1930-as évekből származó szöveg alapján kántálást, majd azt követően Vízkereszthez kapcsolódóan ugyancsak 1930-as évekből származó szöveg alapján Háromkirályjárást szerveztünk, amelyet igyekszünk minden évben megszervezni.

 

Közösségünk 1991-ben alakult újjá Békés Gellért atya indíttatására, aki a háború előtti években vezette településünkön a KALÁSZ-csoportot. Az újjászervezéshez nagy segítséget nyújtott helyi plébánosunk, Virgil atya és József atya is, akiknek segítségével elindult az építkezés a későbbi Boldogasszony Ház vonatkozásában.

 

Munkarendünk a tanév rendjéhez igazodik, a nyári szünetben pedig tábort szervezünk a közösségnek. Jelenleg körülbelül negyven KALÁSZ-osunk van. Ez a szám az utóbbi években folyamatosan nőtt, így bővült a létszám két-három év alatt húsz főről negyven főre. Mind a foglalkozások során, mind pedig a kirándulások, táborok kapcsán lehetőséget biztosítunk azon gyerekek számára is, akiknek ez a család rossz anyagi helyzete miatt nem biztosított. Ehhez, valamint a mindennapi tevékenységünkhöz nagy segítséget nyújt számunkra az Egyházközség, Pannonhalma Város Önkormányzata, számos cég, civil szervezet, valamint magánszemélyek is anyagi, vagy egyéb módon nyújtott támogatások útján.

 

Elérhetőségünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.