Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia
9090 Pannonhalma, Váralja 1.

Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia

Hírek

SZENTHÁROMSÁGVASÁRNAP

 

 Június 8., jövő csütörtökön, 17 -19 óráig Net-Labor pótalkalom a Boldogasszony Házban.

 

 Június 11. jövő vasárnap, Krisztus szent teste és vére, Úrnapja.

 

Az esti 19 órás szentmise után kb. 19.45-kor kezdődik a Körmenet.

16 órától várjuk szeretettel a templomhoz a segítőket és a gyermekeket a virágszirom-szőnyeg készítéséhez!  

Kérjük a híveket, aki tud virágszirmokat (rövid száron, színek szerint) gyűjtsön az Úrnapi körmenethez! Sekrestyében / Plébánián le lehet adni. Nagyobb mennyiségért házhoz is elmegyünk, jelezzék!

 

Köszönetet mondunk mindenkinek, akik a Pünkösdhétfői egyházközségi Családnap szervezésében, lebonyolításában részt vállaltak, adományaikkal, felajánlásaikkal vagy önkéntes munkájukkal hozzájárultak a színvonalas rendezvényhez!

És köszönet minden résztvevőnek az örömteli, tartalmas együttlétért!

 

 Július 14-24-ig, Ifjúsági zarándoklat lehetőség (16-29 éves korosztály számára) a franciaországi Taizébe

Thorday Attila szegedi plébános szervezésével, aki évtizedek óta visz ki csoportokat.

Bővebb információ és Jelentkezési lap: Ifjúsági zarándoklat Taizébe 2023

 

Pannonhalma – Engen 25 éves testvérvárosi jubileumi találkozóról (2023. május 11-14.)

 

Johannes Moser, Engen város polgármestere, ünnepi köszöntőjében visszaemlékezett az 1998.05.02-i eseményre, amikor Asztrik főapát úr Apátságának védnöksége alatt megköttetett egy megállapodás, amely máig összeköti és erős közösséggé formálja Pannonhalmát és Engen városát.

Ez az önként vállalt szövetség, olyan közös alapértékeken nyugszik, mint a tisztelet, a demokrácia, a jogállamiság, a klímavédelem, a szabadság, az egység és a béke. Hozzájárul a népek közötti egyetértéshez és a szolidaritáshoz Európában.

 

Utalt arra, hogy ezzel a partnerkapcsolattal része lettünk a német-magyar barátsági szerződésnek, melyet még Helmut Kohl német szövetségi kancellár és Antall József miniszterelnök írtak alá 1992-ben, ünnepélyes keretek között Budapesten. 

 

A két testvérvárost a közös védőszent, Szent Márton is összeköti. Már a kezdetekkor, a településünkre testvérkapcsolatot létesítő szándékkal érkező engeni delegációnak megerősítő jel volt,  a kivilágított Főapátság markáns látványa, és további meglepetésként a Városháza bejárata felett megpillantott Szent Márton-dombormű.

 

Az eltelt 25 év számos, hivatalos és privát partnerkapcsolati aktivitása a közösségi élet valamennyi területét érintette, úgymint a rendszeres diákcsere programok, művészeti kiállítások, zenei rendezvények, sportprogramok, ifjúsági programok, kirándulások – mind lehetőséget adva egymás hasonlóságainak felfedezésére, ugyanakkor a különbözőségek tiszteletére is, amelyek még erősebb közösséggé formálnak bennünket. A szép találkozók gazdagítják szellemiségünket és sok örömet szereznek.

 

Vas Gábor pannonhalmi polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a testvérvárosi kapcsolatért való elkötelezettséget különösen nagyra becsüli, hiszen napjaink viharos időszakában, nagyon fontos az emberek egymáshoz való viszonyulásának jó irányba terelése: a megértés, a megbecsülés és az egymás iránti érzékenység tudatosítása.

A testvérvárosi kötelékek még szorosabbá tételének jele, hogy barátaink barátai, Trilport (Engen francia testvérvárosa) és Moneglia (Engen olasz testvérvárosa) delegációi is megtiszteltek bennünket jelenlétükkel, velünk ünnepeltek és örültek jubileumi rendezvényünknek.

 

A négy város még 2021.október 3-án, ünnepélyesen jóváhagyta és elfogadta az engeni „Európai Alapokmányt”, abban kiállásukat kifejezve a határaikon átnyúló barátságokról, megerősítve a nyitott, szabad és békés Európa eszményét, valamint megalapozva a felelősséget a klímavédelemért.

 

„Engennek szüksége van Pannonhalmára,

Pannonhalmának szüksége van Engenre”

 

A plébánia iroda félfogadása munkanapokon reggel 8 – 10 között. Más időpontokban telefonos üzenetrögzítő működik (96/470-072), illetve e-mailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) is lehet keresni, visszahívjuk, válaszolunk.

Apa-fia foci képek 2023.04.23.

Felmérés készült Pannonhalma harangjairól.

A templomunk három harangjáról és a temetői kis harangról készült képek a következő oladlon megtekinthetők:

Pannonhalmi harangok

A MÉCS lelkigyakorlatokat házasoknak és fiatal pároknak ajánljuk.


A MÉCS honlapján lehet jelentkezni, ( https://mecshonlap.hu/mecs-napok/fires-mecs-programok/mecs-napok-hazasoknak/ ) a Visszajelzések bekezdésében pedig, korábbi résztvevők, - kapcsolatuk számára fontos - tapasztalatairól olvashatunk:

Pl.: A hétköznapok monotóniájából kiszakadva óriási élmény volt az „egymásra csodálkozás”…

 

 Időpont

Program

2023 február 3-5

fiatal pároknak

2023 április 14-16

fiatal pároknak

2023 május 5-7

házasoknak

2023 május 19-21

fiatal pároknak

Helyszín: Budapest, a budatétényi Verbita ház (Dél-Buda)

Karitász segítségnyújtása az ukrajnai háborús helyzetben - Adománygyűjtés és imádság

 

A felajánlásokat az alábbi elérhetőségeken várják: https://karitasz.hu/hirek/hid-karpataljaert

 

Adománygyűjtés az ukrajnai háború menekültjeinek és áldozatainak a Pannonhalmi Főapátság portáján

 
 

A Pannonhalmi Területi Főapátság Szinódusi Dokumentuma

Gondolatok a szentmiséről, 8 x 8 percben

Egy nyolc részből álló liturgikus sorozat a szentmiséről:

https://megallo.nyolcboldogsag.hu/video/a-miszterium/

Három kezdeményezést, lehetőséget szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni: az Együtt az Életért Egyesületet, a Lelki Adoptálást és a Ráhel Szőlőskertje hétvégéit. 

 

Az Együtt az Életért Egyesület - melynek ifjúsági szervezete a Fiatalok az Élet Szolgálatában - válsághelyzetben lévő kismamáknak nyújt segítséget a megfogant gyermek vállalásában. Plakát.

 

A Lelki Adoptálás imamozgalom, melynek lényege egy meg nem született és abortusszal fenyegetett gyermek lelki örökbefogadása és 9 hónapon át imában történő hordozása. Ismertető és imalap

 

A Ráhel Szőlőskertje hétvégéin pedig abortuszban érintett nők, férfiak, egészségügyi dolgozók kapnak segítséget az abortusz okozta fájdalom feldolgozásához. 

 

Cirill főapát úr adventi körlevele itt olvasható.