Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia
9090 Pannonhalma, Váralja 1.

Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia

A Net-Labor név egy felső tagozatos általános iskolásoknak szánt plébániai foglalkozás-sorozatot takar, amely a Szent Benedek Iskola és a Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia együttműködése keretében jött létre Hunyady István vezetésével. A foglalkozásokra más iskolák valamilyen módon (például barátok révén) hozzánk kötődő diákjait is szívesen fogadjuk.

 

A foglalkozások célja, hogy az érdeklődő diákok megismerkedjenek az internetes tartalomkészítésnek a Facebook, YouTube, Tik-tok, Instagram már jól ismert világán túli részével is és képessé váljanak a passzív fogyasztáson és a fotók, mini videók nézegetésén és egyszerű feltöltésén túllépve aktívan és értelmesen is tartalmat előállítani és publikálni, mind elektronikusan, mind nyomtatott formában.

 

A szülők és nevelők számára megnyugtatásul: ennek a szakkör-szerű elfoglaltságnak nem célja, hogy még inkább „kütyü-orientálttá” tegye a gyerekeket, hanem hogy a már meglevő érdeklődésüket jobban kontrollálttá és tudatosabbá tegye. Felhívná a figyelmüket a szabályokra és veszélyekre, a tilalmakra és a kultúrált használat módjára. Lehetővé tenné számukra az önkifejezés modern eszközeinek és módszereinek a megismerését, ugyanakkor a gyakorlatban is megtanulnák az összeszedett fogalmazás és az esztétikus megjelenítés alapjait. A foglalkozás alkalmazkodna az iskolai oktatás szakmai igényeihez (pl. a magyar nyelvtan és irodalom terén), ugyanakkor könnyedebb és lazább kereteket biztosítana a diákoknak a szabadidős önmegvalósításra és nyilvános kommunikációra. Így például az elektronikus megjelenésen kívül hosszú távon szívesen megadná a lehetőséget a gyerekeknek cikkeket írni a Plébánia leendő belső kiadványaiba, esetleg a városi újságba is.

 

Nem utolsósorban cél az is, hogy újabb közösségteremtő lehetőséget biztosítsunk a tanulók számára. Nem konkurrencia szeretnénk lenni a Kalász vagy a Cserkészet számára, hanem kiegészítenénk azokat, megadva az onnan már előbb-utóbb kinövő gyerekek számára kamaszkorban is a plébániai közösségekhez való tartozás élményét.

 

A foglalkozásokat az iskolában és a templomban is hirdetve havonta egyszer, két csoportban, péntek illetve szombat délutánonként tartjuk a Boldogasszony Házban.

 

A 2022-2023-as tanévet követően a 2023-2024-es tanévben is folytatódnak a foglalkozások.

 

2023 őszén az első foglalkozások az A csoportnak október 27-én, pénteken 17 órakor, a B csoportnak pedig október 28-án, szombaton 16 órakor lesznek.

 

A most először csatlakozóknak október 7-én, szombaton délután 16 órakor tartunk egy kifejezetten nekik szóló ismerkedő és bevezető foglalkozást.

 

Ezen az oldalon mindenki számára folyamatosan elérhető lesz a foglalkozások időpontja, valamint vázlata és képanyaga