Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia
9090 Pannonhalma, Váralja 1.

Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia

Édesapja a pannonhalmi főapátok mellet komornyikként szolgált így korán belenőtt a Pannonhalmi bencés életbe.Három nagyobb testvére közül a két legnagyobb a II. Világháborúban esett el.  9 éves korától orgonistaként segédkezett a templomi szertartásoknál és ezt a fajta szolgálatot még fiatal tanítóként is folytatta a környező településeken, bár akkor ez erősen elítélendő cselekedet volt .

Sámson Edgár , aki mellett  a legelső időkben szolgált a Boldogasszony kápolnában, segítette őt hogy a Bencés Gimnáziumba felvegyék, ahol kiváló eredménnyel végzett.

 

Szórakoztató, temperamentumos, rendkívül színes egyéniség volt,  művészi hajlamokkal,  bőven megáldva, mind a zenei, mind  képzőművészeti téren. Kreativitását, mint a zene, rajzolás,  festés,  különböző darabok színpadra állítása, ünnepi műsorok készítése főként tanítóként bontakoztathatta ki. Színesen, szórakoztatóan tudott mesélni, beszélni.

Rendkívül jó hangját és zenei képességét nemcsak az egyházi szolgálat során hanem zenekarban esküvőkön és más mulatságok alkalmával is kamatoztatta, mint harmonikás.

 

Rendkívül fürge eszű volt ám kevésbé szorgalmas és kitartó.  Viszont az esze révén remekül boldogult.  Pannonhalmi gimnazista múltjára való tekintettel különösebb erőfeszítés nélkül végezte el a tanítóképző iskolát Győrben. Saját állítása szerint egy füzettel járta végig a tanítóképzőt. ( ezt simán elhiszem neki)

 

Nagy lelkesedéssel vetette bele magát minden olyan elfoglaltságba, amibe örömét lelte, így a kirándulások, táborok, műsorok, rendezvények szervezésébe. Az egyhangúságot nagyon rosszul tűrte , így olykor direkt kavarodást keltett maga körül. 

 

Felesége szintén tanítónő volt, akivel majdnem 40 évig éltek házasságban. 25 éve özvegyült meg, kicsit elveszett lett, nehezen viselte de beletörődött.

Itt, pannonhalmán, de ravazdon is igen sok tanítvány emlékezhet még rá.

 

Nagyon sok oklevelet, kitüntetést kapott pályája során , de legbüszkébb mégis az 1970-es években tanítványaival elnyert fesztiváldíjra volt , amit a Gül Baba színpadra állításával értek el. Ennek az előadásnak a koreográfiája, díszlete, és zenei betanítását is az Ő munkája volt.

 

2014-ben gyémánt-,  2019 - ben vasdiplomát vehetett át.

Legutóbb mondta, hogy az egykori Képzőből már csak az annak idején első sorban ülők élnek....most Ő is elment.

 

  • írta mindezt unokahuga: Malkovits Márta