Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia
9090 Pannonhalma, Váralja 1.

Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia

Karol, az ember, aki pápa lett I-II

Karol, a pápa, aki ember maradt I-II

 

II. János Pál pápáról mindannyian sokat hallottunk, láttuk arcát a tévében, könyvekben, szerencsés esetben személyesen is. Korábbi életéről, fiatalkoráról azonban nagyon keveset tudunk. Milyen élmények hatására választotta a papi életet? Hogyan alakult ki a szenvedő emberek iránti nagy szeretete és a reménybe vetett hite? Hogyan küzdötte végig az ötvenes-hatvanas éveket? Vajon mi lehet az ellene elkövetett merénylet mögött? Miért éppen őt, a kelet-európai, szokatlanul fiatal bíborost választották pápává? Hogyan lett belőle a világpolitikába is komolyan beleszóló, ugyanakkor a hívek által rajongásig szeretett és tisztelt példakép?

 

Ezekre a kérdésekre kevesen tudnak igazán válaszolni. A kétszer kétrészes, összesen hatórás játékfilm (nem dokumentumfilm!) Karol Wojtyla életét meséli el hitelesen, ugyanakkor néhol a kalandfilmek izgalmával, bemutatva az egyetemista korától 1978-ig, pápává választásáig terjedő csaknem negyven esztendő eseményeit, majd pápasága legfontosabb utazásait, küzdelmeit és szenvedését is egészen 2005-ös haláláig.

 

Az általam eddig látott legjobb II. János Pál filmet ajánlom mindenki figyelmébe. Minden percében ott van a híres üzenet: "Ne féljetek!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A film többféle kiadásban is megvásárolható minden nagyobb könyvesboltban. Lehet külön-külön is kapni a két, önállóan is kétrészes filmet, illetve létezik egy (mind a 4 lemezt egyben tartalmazó) díszdobozos kiadvány is.