Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia
9090 Pannonhalma, Váralja 1.

Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia

2016. január 7.

 

Vendégünk volt Hortobágyi Cirill perjel. Fő témánk a pannonhalmi általános iskola esetleges apátsági fenntartásba vétele volt. Cirill atya elmondta, hogy a Pannonhalmi Önkormányzattól javaslatot kaptak az általános iskola apátsági fenntartásba adására. A Főapáti Tanács megtárgyalta a javaslatot. Cirill atya ismertette az eddig felmerült érveket és ellenérveket. A tárgyalások még nem zárultak le. A Képviselőtestület tagjai is megfogalmazták gondolataikat a témában.

 

Elkészült az Egyházközség programjainak éves terve, ez hamarosan megjelenik a honlapon is.

 

A nyár folyamán terv szerint kb. 5 héten át a templom burkolatcseréje és a padlófűtés kialakítása miatt a szentmisék a Majorságban és a Boldogasszony Házban lesznek.

 

Szó volt még a 2015-ös pénzügyi költségvetésről és egy jövő évre tervezett csíksomlyói buszos zarándokútról is.

 

 

2016. február 4.

 

Vendégeink voltak Konrád atya és Rábai László, akikkel együtt a június 4-re tervezett Szent Márton Nap programjaira gyûjtöttünk ötleteket.

 

Pál atya az elkövetkezõ vasárnapon hirdetni fogja, hogy februárban a Betegek Világnapjához kapcsolódóan felajánljuk majd járóképes beteg és idõs híveinknek a betegek szentségének kiszolgáltatását a templomban. Akik fekvõbetegek vagy kórházban vannak, azokhoz Pál atya a hívek jelzései alapján tud elmenni. Emiatt nyomatékosan kérjük a hozzátartozók segítségét: jelezzék Pál atya felé, hogy kik igénylik ezt a lelkipásztori szolgálatot. Pál atya a jelzett igények alapján hetente egyszer szándékozik a kórházba bemenni.

 

Március 25-e, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepnapja, templomunk hagyományosan lelkigyakorlattal összekötött búcsúnapja az idei évben éppen Nagypéntekre esne. Az idõpont-ütközés miatt az egyházi naptárban idén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe április 4-re került át. Mindezt figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy Virágvasárnap elõtt, március 18-19-20-án megtartjuk a szokásos nagyböjti háromnapos lelkigyakorlatot. Javasolt téma a bûnbánat és az irgalmasság.

 

Nagyböjtben csütörtökönként az esti mise elõtt szentségimádás, péntekenként az esti mise után keresztút lesz. A Nagyhéten a szertartások miatt ezek elmaradnak.

 

Szó volt még az Operaház vasárnapi jótékonysági elõadásáról, az április 2-i Családnapról, a Budapesti Fesztiválzenekar júniusra tervezett koncertjérõl, az egyházközségi hozzájárulásokról és a templomi hirdetések esetleges nyomtatott formában való terjesztésérõl is. Eldöntöttük, hogy a Képviselõtestületi ülések jegyzõkönyveinek kivonata rendszeresen megjelenik majd a honlapon.

 

2016. március 3.

 

Pál atya és Horváthné Márti tájékoztatta a képviselőtársakat a beadott és előkészítés alatt levő pályázati tervekről.

 

Az egyházközségi hozzájárulások befizetésére előnyomtatott "sárga csekk"-eket fogunk rendelni.
 

Beszéltünk a "Szent Márton Asztala" program tapasztalatairól és az ezzel kapcsolatos javaslatokról.

 

Kialakult a nagyböjti lelkigyakorlat és a nagyheti szertartások tervezett rendje. Ezekről részletes információk a hirdetésekben és a honlapon lesznek megtalálhatók. Az ünnepi szertartásokhoz ministránsokat várunk, keressék Szalai Zsoltot!

 

A jelenlegi terv szerint a nyári szentmisék június 20-tól kezdve a templomburkolási munkák miatt vasárnap délelőttönként a Majorságban, hétköznap és vasárnap esténként a Boldogasszony Házban lesznek.

 

A nyomtatott hirdetések osztogatása eddig bevált, ezért ezentúl ezek már szombat estétől kezdve a templomból elvihetők lesznek. Ehhez az szükséges, hogy minden  hirdetendő információ szombat déli 12 óráig eljusson Kondor Natáliához, aki összegyüjtve továbbítja Hunyady Istvánné Beához is (kirakni a honlapra).

 

2016. április 7.
 
 
Többen szóvá tették a szentmisék alatt elmondott "külön" imák és a hirdetések számának megszaporodását. Ezzel kapcsolatban beszélgettünk ezeknek az imáknak és énekeknek a liturgiához való kapcsolódásáról és időigényéről, a diákmisék hosszáról, a kisgyerekek tűrőképességéről.
 
 
Eldöntöttük, hogy a hirdetések és a külön imák számát minden szempontot figyelembe véve csökkentjük. Az állandó hirdetések (miserend, rendszeres programok) inkább a hirdetőtáblán lesznek láthatóak és a miséken csak a változásokra hívjuk majd fel a figyelmet.
 
 
Konrád atya és Németh Mónika jelenlétében végigbeszélgettük a június 4-re tervezett Szent Márton Városnap előzetes programját és szervezési kérdéseit. A végleges programot természetesen később részletesen hirdetjük majd.
 
 
Szó volt még a Fesztiválzenekar tervezett nyári koncertjéről és az Úrnapi körmenet időpontjának esetleges megváltoztatásáról (délelőttre való átrakásáról) is.
 
 
 
2016. május 5.
 
 
Fő témánk a közeledő június 4-i Szent Márton Városnap programjának véglegesítése volt. Látható lesz a templomban a Szent Márton ereklye, lesz filmvetítés, ifjúsági rajz- és video pályázat, valamint esti záró szentmise és koncert is. A részletes programot a várossal közösen széles körben hirdetjük majd.
 
  
Beszéltünk ezenkívül a felújítási munkák terveiről, valamint az elnyert és beadni szándékozott további pályázatokról. Szó volt az iskolai hitoktatásról is.
 
  
A közeljövő fontosabb eseményei:
 
Május 15. 11:30: bérmálás  a Bazilikában
Május 22. 10:30: Elsőáldozás (külön szentmise) a templomban
Az Úrnapi körmenet idén a szokásoknak megfelelően az esti 7-es szentmise után lesz.
 
 
Június 20-22 közötti időpontokra keresünk földmunkára vállalkozó embereket. A segítségüket felajánlókat kérjük, hogy keressék Pál atyát.
 
 

2016. június 2. 

 

Megbeszéltük a június 4-i Városnappal kapcsolatos aktuális gyakorlati teendõket, valamint az Úrnapi körmenet tapasztalatait. Felmerültek javaslatok a jövő évi körmenethez, pár apró változtatást tervezünk.

 

A városi újságban írni kellene a plébánia programjairól híreket és beszámolókat, cikkeket, ezt Kondor Natália szervezi.

 

A közeljövő fontosabb eseményei:

 

Június 12. vasárnap: Te Deum a 9:30-as diákmisén.

Június 14-15-én (k-sze) egy 50 fõs kórus jön látogatóba, a Boldogasszony Házban fognak megszállni.

Június 16-án (cs): 17:30-kor a Fesztiválzenekar ingyenes Bach koncertje a Boldogasszony Kápolnában.

Június 20-22 (h-k-sze) között (esetleg még 23-án, csütörtökön is) várhatóan szükség lesz kétkezi munkásokra, akik a templom padlóburkolata alatti földréteg kilapátolásában segítenek.

Július 6-7-8 (sze-cs-p): MÉCS jubileumi találkozó lesz Pannonhalmán.

Július 10 vasárnap: Szombathelyi Ifjúsági Találkozó.

Július 11-17 között a nyíregyházi Caritas csoport (15 fő) kér szállást, reggelit és vacsorát.

Július 20-23 (sze-szo): MÉCS Családközösség közös nyaralása Bakonyszentlászlón.

Július 22-23 (p-szo): Szent Jakab Zarándoklat érkezése.

Aug. 5-6-7 (p-szo-v): Az "Árvácskák" együttes érkezik vendégségbe. Aug. 6-án, szombaton 17 órakor adnak műsort a Majorban. Aug. második felében Pál atya pár napra Rómába utazik, ezalatt Ákos atya helyettesíti.

 

2016. június 30.

 

Végignéztük a közeljövő fontosabb eseményeit:

 

Július 6-7-8 (sze-cs-p): MÉCS jubileumi találkozó lesz Pannonhalmán.

Július 10 vasárnap: Szombathelyi Ifjúsági Találkozó, a gitáros énekkar ezért nem lesz itt a diákmisén.

Július 11-17 között a nyíregyházi Caritas csoport (15 fő) lesz vendégségben, nekik szervezünk programokat a környéken.

Július 20-23 (sze-szo): MÉCS Családközösség közös nyaralása Bakonyszentlászlón.

Július 22-23 (p-szo): Szent Jakab Zarándoklat érkezése. Ákos atya mondja a misét, témája: "Merj megbocsátani".

Július 25-29: Krakkó, Ifjúsági Találkozó

Aug. 5-6-7 (p-szo-v): Az "Árvácskák" együttes érkezik vendégségbe. Szombaton este bográcsozás lesz.

Aug. 13-tól Pál atya pár napra Rómába utazik, ezalatt Ákos atya helyettesíti.

 

Átbeszéltük az egyházközségi hozzájárulás szervezett beszedésével kapcsolatos feladatokat (adatgyűjtés, csekkosztás), ezekhez önkéntes segítőkre lesz szükség.

 

2016. szeptember 8.

 

Megbeszéltük a Nyitott Templomok Napjának (szept. 17.) szervezési kérdéseit. Elkészült a délutáni nyitvatartás alatti beosztás.

 

A sikeres pályázatoknak köszönhetően folytatódnak majd a fejlesztési munkák.

 

Részletesen megbeszéltük a "Szent Márton Asztala" program idei tapasztalatait és felvázoltuk a jövő évre tervezett új támogatási formát.

 

Szóba került az általános iskola átvétele és ennek hatása a templomi miserendre. Erről később, a tapasztalatok alapján fogunk majd dönteni.

 

2016. október 5.

 
Áttekintettük a közeljövő programjait:
 
 
Október 23. vasárnap: Caritas gyűjtés

Október 27. csütörtök: Medve Színház előadása

November 1. kedd: Mindenszentek ünnepe
 
November 2. szerda: Halottak napja, reggel 9-kor szentmise a temetőben

November 7. hétfő vagy 8. kedd: Képviselőtestületi ülés, fő téma az iskola helyzete

November 13. vasárnap: Színházi előadás Szent Márton életéről

November 19. szombat: Győrszentiván, szentmise, Caritas gyűjtés
 
 
Megalapítottuk a Caritas csoportot és megbeszéltük a Szent Márton Asztala program folytatásával kapcsolatos terveket.
 
 
2016. november 7.
 
Vendégeink voltak: Turbók Bertalan Iskolaigazgató Úr és Bese Gergő atya, aki az iskola hittan- és földrajztanára. Részletesen tájékoztatták a Képviselőtestületet az általános iskola bencés fenntartásba vételével kapcsolatos tapasztalatokról. A Képviselőtestület örömmel hallgatta a beszámolót, az iskola jelenlegi helyzete megnyugtatónak tűnik.
 
 
Szokás szerint áttekintettük a közeljövő programjait:
 
 
November 11. péntek de 9:30: Szent Márton Év zárómiséje

November 13. vasárnap 15:30: Színházi előadás Szent Márton életéről, 17 órakor Vesperás

November 19. szombat 17:30: Győrszentiván, főapáti szentmise, Caritas gyűjtés

November 20. vasárnap (Krisztus Király) 10:30-tól 18 óráig szentségimádás

November 28-tól kezdve az esti misék helyett reggel 5:50-kor lesz Rorate mise
 
 
A Szent Márton Asztala program felelőse a következő 3 hónapban Szalai Zsolt lesz, aki erről készített egy összefoglalót a többieknek.

 

2016. december 1.

 

Áttekintettük az építési munkák helyzetét. A sekrestye Karácsonyra várhatóan elkészül. A templomburkolat kivitelezési munkái a kivitelező leterheltsége miatt januárra tolódnak.

 

Meghallgattuk Szalai Zsolt beszámolóját a Szent Márton Asztala programról.

 

Szokás szerint áttekintettük a következő hónap programjait:

 

December 6. kedd: Mikulás az általános iskolában

December 8. csütörtök: Szeplőtelen Fogantatás főünnepe, esti mise 18:40-kor a Bazilikában

December 11 vasárnap: délelőtt Kalász vásár, délután 15 órakor az Árvácska együttes pásztorjátéka és ajándékátadás

December 17. szombat délután: a Gyertyaláng Kisegyüttes karácsonyi koncertje a templomban

December 18. vasárnap 10:30-12:00: Adventi melegedő a diákmise után a templombejárat előtti bástyánál

December 22. csütörtök: Kalász pásztorjáték a szociális otthonban

December 24. szombat:
   9:00-11:30: Karácsonyi Matiné a Boldogasszony Házban, karácsonyfa állítás a templomban
   15:30: Kalász pásztorjáték és rövid "Jézuska-váró" mise a templomban
   24:00: Éjféli mise

December 25. vasárnap: Karácsonyi szentmisék 8, 9:30 és 18 órakor

December 26. hétfő: Szentmisék 8 és 18 órakor, délután orgonakoncert a Bazilikában

December 27. kedd délelőtt: Szent János boráldás a Bazilikában

December 30. péntek: Szent Család Ünnepe (házaspárok és családok megáldása)

December 31. vasárnap: 18 órakor Hálaadás szentmise keretében

Január 1. Újév vasárnap (szokásos vasárnapi miserend)

Január 6. péntek: Vízkereszt, de munkanap lévén csak este 18 órakor lesz szentmise

 

December 25-től kezdve a reggeli Rorate helyett ismét este 18 órakor lesznek a napi szentmisék.

 
2017. január 5.
 
Pál atya bemutatta a templom környékének rendezési tervét.
 
Az egyházközségi hozzájárulások csekken való befizetése sikeresen elindult.
 
Tervezzük a hívek részére egy tájékoztató anyag elkészítését a régészeti és építési munkákról.
 
Szokás szerint végignéztük a közeljövő programjait, ezeket a honlapon egy éves tervben és részletes havi bontásban is feltüntetjük.
 

2017. március 2.

 

Pál atya ismertette a 2016-os költségvetési zárszámadás és a 2017-es költségvetési terv legfontosabb számait. A képviselõk a beszámoló meghallgatása és pár kérdés megbeszélése után elfogadták azt.
 
Elkészült a lakosság részére az egyoldalas összefoglaló a plébánia területén megvalósult fejlesztési munkákról és a további tervekrõl. Ezt a képviselõtestület tagjai fogják borítékolni és eljuttatni minden házba.
 
Meghallgattuk Kondor Ferenc beszámolóját a Katolikus Egyház természetvédelemmel és környezetvédelemmel foglalkozó tanításának és eseményeinek a figyelésérõl és az orszégos kapcsolattartásról.
 
Végignéztük a közeljövõ nagyböjti programjait (ifjúsági lelkinap, templombúcsú és Triduum).
 
2017. április 6.
 
Meghallgattuk Pál atya beszámolóját a felújítási munkák további terveirõl és a finanszírozási lehetõségekrõl.
 
Igazgató Úr javaslatára tervezzük, hogy esztétikus füzetekkel ajándékozzuk meg az Általános Iskola elsõ osztályos tanulóit.
 
Két fõ részmunkaidõs alkalmazottat keresünk a plébánia körüli gondnoki és sekrestyési feladatok ellátására.
 
Végigbeszélgettük a Nagyhét programjait és teendõit, valamint a májustól érvényes miserend változást.

 
2017. május 11.
 
Megbeszéltük a közeljövő programjait (Pünkösd, bérmálás, juniális, Úrnapi körmenet).
 
Úgy látjuk, hogy a miserend változtatás óta nőtt a hétköznapi (reggeli) misére járók száma.
 
A Pannonhalmi Caritas valószínűleg fel fogja venni félállásban Szabó Gyöngyit.
 
Elhunyt Kozák János atya, Écs esperes-plébánosa. Temetése időpontját vasárnap hirdetjük és Pál atya is ott lesz a temetésén.
 
 
2017. augusztus 3.
 
Számbavettük a közeljövő programjait (Nagyboldogasszony napja, augusztus 20, Árvácskák érkezése)
 
Augusztus 21-25 között gyerekfelügyelet lesz a Boldogasszony Házban, ennek a megszervezéséről tanácskoztunk.
 
Szeptember 2-től (szombattól) miserend változás lesz: a napi szentmisék este 18 órakor kezdődnek majd.
 
Szeptember 9-én, szombaton 8-17 óra között MÉCS lelki nap lesz a Látogatóközponban Gál Péter atyával.
 
2018. január elején az Apátságban új főapátot fognak választani, ezért javaslatként elfogadtuk, hogy október 1-én, vasárnap az esti 18 órás szentmisére és előtte beszélgetésre, utána pedig agapéra meghívjuk Főapát Urat, hogy az Egyházközség részéről megköszönjük neki sokéves főapáti tevékenységét és támogatását. A rendezvény mindenki számára nyitott lesz. 
 
Október 14-én, szombaton délután 16 órakor lesz Szalai Zsolt diakónussá szentelése a Bazilikában.
 
Mostantól Szabó Gyöngyi intézi a Caritas ügyeit és átvette Kondor Natitól a templomi hirdetések összeállításának munkáját is.
 
 
2017. szeptember 7.
 
Végigbeszélgettük a közeljövő programjait (MÉCs lelki nap, Máriabesnyői zarándoklat, Ars Sacra fesztivál, Nyitott Templomok Napja, Magyarok Nagyasszonya főünnepe stb.).
 
Összeállítottuk a meghívottak listáját Főapát Úr október 1-i látogatására és döntést hoztunk a neki szánt ajándékról, egy Szent Erzsébet ereklyéről.
 
 
2017. október 5.
 
Értékeltük a főapáti látogatást: A beszélgetések jó hangulatúak voltak, Főapát Úr jól érezte magát nálunk. Köszönet a közreműködőknek.
 
Szóba kerültek az iskolával kapcsolatos nehézségek, véleménykülönbségek. A problémák megtárgyalása érdekében a következő képviselőtestületi ülésre, november 6-ára, hétfőre meghívjuk Igazgató Urat, Titusz atyát és Gergő atyát.
 
Szokás szerint végigvettük a közeljövő programjait, teendőit, ezúttal az adventi programokkal együtt egészen a naptári év végéig. Idén december 24-re esik majd Advent 4. vasárnapja, emiatt miserend változásra és a programok megszervezésében nagyobb odafigyelésre  lesz szükség.
 
 
2017. november 6.
 
Gergő atya, Titusz atya és Kiss Judit hitoktató jelenlétében a mai fő téma az iskolai hitoktatás és a hittankönyvek kiválasztásának kérdése volt. Mindenki elmondta a véleményét az elsőáldozókkal és bérmálkozókkal szemben támasztandó elvárásokról (pl. szentmisére járás gyakorisága) és a javasolt hittankönyvekről. Gergő atyáék átnézik a kínálatot és hamarosan letesznek egy konkrét javaslatot az asztalra.
 
Végigbeszélgettük az adventi programokat és teendőket.
 
Szabó Gyöngyi tájékoztatta a Képviselőtestületet a tervezett Caritas élelmiszergyűjtési akcióról, melynek helyszíne a Metro áruház lesz.
 
 
2017. november 30. (előrehozott decemberi ülés)
 
Meghallgattuk Pál atya összefoglalóját az adventi programok terveiről és a Szent György Lovagrend megkereséséről, akik szívesen indítanának ifjúsági foglalkozást a Plébánián.
 
Megbeszéltük a Szent Márton Asztala program tapasztalatait és a jövőbeni változtatási lehetőségeket.
 
Ismételten végignéztük az adventi programok konkrét szervezési teendőit, főleg a december 3-i és 10-i hétvégére koncentrálva.
 
Eldöntöttük a jövő januártól érvényes miserendet és beszélgettünk a különböző liturgikus programok (rózsafüzér, litániák, szentségimádás) ünnepélyesebbé és látogatottabá, vonzóbbá tételének javaslatairól.
 

 

2018. január 4:

 

Beszélgettünk a két nap múlva esedékes főapátválasztás szabályairól, valamit a Képviselőtestület tervezett bővítéséről. Új tagoknak felkértük a következő személyeket:

 

- Szűcs Marika (a Kalász képviseletére)

- Horváth Józsefné Marika (a Caritas képviseletére)

- Kissné Szabó Gyöngyi (a Caritas képviseletére)

 

A lelkipásztorok jelenléte érdekében az ülések időpontját hétfő estére tettük át.

 

Megbeszéltük Hunyady István javaslatát egy Info-kuckó nevű tanfolyamról, valamint megtárgyaltuk a Szent Márton Asztala program továbbfejlesztésének lehetőségeit.

 

 

2018. február 5:

 

Asztrik Főapát Úr jóváhagyta a képviselőtestület bővítését és elküldte az öt évre szóló hivatalos kinevező levelet.

 

Horváthné Márti beszámolt a tavalyi év pénzügyi számairól és az idei év költségvetési tervezetéről.

 

Végigbeszélgettük a közeljövő programjait és a féléves eseménynaptárt.

 

Megegyeztünk, hogy egy rendkívüli ülésre meghívjuk majd az újonnan megválasztott Főapátot, az Általános Iskolával kapcsolatos megbeszélnivalók érdekében pedig felvesszük majd a kapcsolatot Igazgató Úrral és Titusz Atyával is.

 

 

2018. március 12:

 

Meghallgattuk Kőfalvi Etelka javaslatát a templom oltára mögötti falfelület díszítésére.

 

Egyeztettük a március 17-i győri zarándoklat programját.

 

Beszámolót hallottunk az Info-kuckó tanfolyamról, valamint a Boldogasszony Ház étkezőhelységének továbbfejlesztési terveiről.

 

Szokás szerint átnéztük a közeljövő programjait (Triduum, Húsvét) és az ezekkel kapcsolatos teendőket.

 
  

2018. április 9:

 

Megbeszéltük az ünnepi szertartások tapasztalatait és a következő évi szertartásokra vonatkozó változtatási ötleteket.

Beszéltünk a hirdetések hatékonyabbá tételének lehetőségeiről is.

 

Átnéztük a közeljövő programjait egészen Pünkösd ünnepéig.

 

A Kőfalvi Etelka által javasolt új oltárkép témája az építésszel való egyeztetés után lekerült a napirendről.

 

2018. május 7:

 

Átnéztük a közeljövő programjait egészen a nyár végéig (Pünkösd, Úrnapja, Te Deum, aug. 20.).

 

Ősszel (szeptember 29-én) országos Caritas képzés lesz templomunkban, erre készülnünk kell majd.

 

Beszereztünk egy projektort a nagyterembe a különböző előadásokhoz.

 

Szóba került egy kávégép beszerzésének ötlete is, ez a Boldogasszony Ház most kialakított étkezőhelységébe kerülne.

 

2018. június 4:

 

Megbeszéltük a szépen sikerült Úrnapi Körmenet tapasztalatait és a bérmálásra való felkészítés problémáit.

 

Ismét végignéztük a nyár programjait, valamint meghallgattuk a Caritas tájékoztatóját a "Szép otthon" programról.

 

2018. július 2:

 

Pál atya kikérte és meghallgatta a Képviselőtestület véleményét a Boldogasszony Ház előtt a közeli hetekben lerakni tervezett térkőburkolat színösszeállításához.

 

Szó volt a hamarosan kezdődő régészeti munkálatok miatti közlekedési gondok megoldásának lehetőségeiről is.

 

2018. augusztus 6:

 

Szeretettel gondolunk Lengyel Pál oblátus atyára, aki gyóntatóként éveken keresztül szolgálta a pannonhalmi híveket és gyakran részt vett a MÉCS családos közösség összejövetelein is. Jelenleg nagyon beteg, az Apátság betegszobájában gondozzák.

 

Utólagosan: Lengyel Pál atya 2018. augusztus 10-én este elhunyt, hamvait augusztus 28-án a bencés szerzetesek kriptájában helyeztük örök nyugalomra.

 

Szokás szerint átnéztük a közeljövő programjait, elsősorban augusztus 19-ére és 20-ára koncentrálva (Árvácskák, főapáti szentmise).

 

Megbeszéltük a Szent Benedek Általános Iskolába járó gyerekek anyagi támogatásának módját (füzetek és más tanszerek beszerzése és gyűjtése).

 

2018. szeptember 3:

 

Tájékoztatást hallottunk az iskolai évkezdéshez kapcsolódó témákról (tanárhiány, támogatások, hittankönyvek) és elhatároztuk, hogy meghívjuk Igazgató Urat és Titusz atyát a következő ülésünkre.

 

A szokásos havi előretekintésen túl megbeszéltük a szeptember 29-i Caritas képzéssel kapcsolatos konkrét teendőket és az augusztus 19-i és 20-i rendezvények tapasztalatait.

 

2018. október 1:

 

Vendégünk volt Turbók Arnold Bertalan iskolaigazgató és Titusz atya, a bencés iskolák főigazgatója, akikkel részletesen végigbeszéltük a Plébánia, a Képviselőtestület és a Szent Benedek Általános Iskola kapcsolatának javítási és fejlesztési lehetőségeit.

 

Egyeztettük az októberi Rózsafüzér imádságok menetrendjét és a Mindenszentek, Halottak napja körüli miserendet.

 

2018. október 25 (rendkívüli ülés):

 

Vendégünk volt Cirill Főapát Úr, akivel főként a hétvégére tervezett II. János Pál szobor felavatása körül kialakult helyzetet beszéltük meg.

 

Szó volt még egy jövő évre tervezett lektorképzésről valamint a bérmálkozásra és elsőáldozásra való felkészítés célszerű időpontjáról és módjáról.

 

2018. november 5:

 

Fő témáink a 2018-as pénzügyi beszámoló, a híveknek kiküldendő körlevél és a templombelsővel kapcsolatos döntések voltak.

 

Végignéztük az adventi időszak programjait egészen az év végéig, valamint beszéltünk a jövő évre tervezett lektorképzésről is.

 

2018. december 3:

 

Beszéltünk a templomi perselyek és a hirdetőtábla kialakításáról, a hirdetések mennyiségének csökkentéséről valamint a Boldogasszony Ház programjainak nyilvántartásáról és a Plébánia honlapjának frissítéséről.

 

Végiggondoltuk az Adventi Melegedő és az időszak egyéb rendezvényeivel kapcsolatos teendőket.

 

Megbeszéltük a januártól érvényes miserendet is, melynek lényege, hogy többek kérésére ismét este lesznek a hétköznapi szentmisék.

 

2019. január 7:

 

Pál atya összegezte a tavalyi év eredményeit és megköszönte a közös munkát.


Beszélgettünk a Boldogasszony Házhoz készített kulcsokról, a Ház házirendjéről és a templom most elkészült új perselyeiről.

 

Rögzítettük, hogy nyilvánosságra hoztuk és kihirdettük a 2019-es év Püspöki Kar által jóváhagyott stóladíjakat.

 

Számba vettük a következő hónapok tervezett beruházásait és pályázatait.

 

Szóba kerültek építészeti kérdések és a templomban újra kihelyezni szándékozott réz dombormű keresztút stációk.

 

Egyeztetnünk kell majd a várossal a 2019-es évre tervezett közös rendezvényekről.

 

Szokás szerint végignéztük a közeljövő tervezett programjait.

 

2019. február 4:

 

Vendégünk volt Horváth Roland kultúrigazgató, akivel a "Pannonhalmi Hírek" kiadvány szerkesztésének kérdéseiről, az ott elhelyezendő egyházi hírekről és cikkekről beszélgettünk.

 

Végigvettük a következő időszak tervezett programjait.


Előkészítettük a február 12-i találkozót Czigány Tamás építésszel, ahol a fő témák az új padok és a Keresztút lesznek.

 

2019. március 4:

 

Fő napirendi pontként megtekintettük és jóváhagytuk Horváthné Márti pénzügyi beszámolóját és a 2019-es pénzügyi tervet.


Részletesen végignéztük az első félév összes tervezett programját, a Nagyböjti időszaktól kezdve egészen az Úrnapi körmenetig.

 

2019. április 1:

 

Pál atya tájékoztatta a Képviselőtestületet az aktuális beszerzések és pályázatok ügyeiről.


Mivel Czigány Tamás beleegyezett a Keresztút kihelyezésébe, ezért a technikai kivitelezésre felkértük Tóth Miklóst.

 

A Plébánia épületére napelemeket tervezünk elhelyezni, ezekhez beérkeztek az első ajánlatok.

 

Elkészültek az első cikkek a "Pannonhalmi Hírek" következő kiadásába.

 

Szokás szerint számbavettük a következő időszak programjait.

 

Pál atya szeretné, ha nemcsak a diákmisén lennének elegendő létszámban ministránsok, ehhez a témához gyűjtöttünk ötleteket.

 

Javaslatként felmerült Turbók Bertalan Iskolaigazgató Úr meghívása a következő ülések egyikére.

 

2019. május 6:

 

Meghívott vendégként Turbók Bertalan Iskolaigazgató Úr beszámolt a Szent Benedek Általános Iskola jelenlegi helyzetéről és a jövőbeni tervekről. Megbeszéltük vele a felmerült problémákat és az együttműködés javításának lehetőségeit.

 

A Képviselőtestület elfogadta Pál atya javaslatát, így a napelem rendszer létesítésére az eon leányvállalata fog megbízást kapni.

 

Pályázatot adunk be a "Magyar Falu" program keretében a Plébániaépület alsó szintjének rendbehozására és az ott tartandó programok megvalósítására. A pályázatban szerepelnek majd az ehhez szükséges személyi kiadások is.

 

Röviden végignéztük a közeljövő programjait.

 

A jövő év legfontosabb eseménye a 2020 őszi Eucharisztikus Kongresszus lesz Budapesten.

 

2019. június 4:

 

Részletesen áttekintettük a nyárra tervezett programokat, különös tekintettel a bérmálkozásra és a Pünkösdhétfőn tervezett családi napra.

 

Augusztus 20-ról időben egyeztetni kell majd a városi Önkormányzattal.

 

Szükség van egy megbeszélésre a Boldogasszony Házat használó csoportok vezetőivel.

 

2019. júliusban a nyári távollétek miatt nem tartottunk Képviselőtestületi ülést.

 

2019. augusztus 12.

 

Az ülésen jelen volt Cirill Főapát Úr, aki tájékoztatta a Képviselőtestületet a Bese Gergő atyával kötött megállapodásáról, amelynek értelmében Gergő atya 2020. június 30-ig fog nálunk szolgálni. Beszélgettünk vele a gyerekek elsőáldozásra és bérmálásra való felkészítéséről, a Területi Apátság által támogatott fejlesztésekről és a jövőbeli tervekről. Ismertette a Főapátság stratégiai tervét és felhívta a figyelmet a kommunikáció fontosságára. Szóba került az anyagi támogatások kérdésköre is.

 

A megbeszélés után áttekintettük az augusztusi és szeptember eleji programokat.

 

2019. szeptember 9:

 

Vendégeink voltak Vas Gábor és Horváth Benedek városi önkormányzati képviselők, akikkel az önkormányzati választásról és az azutáni együttműködés lehetőségeiről beszélgettünk.


Ákos atya gondolataihoz csatlakozva alaposan megtárgyaltuk a szentmisék rendjének esetleges változtatási javaslatait.


Cirill Főapát Úr megüzente, hogy hamarosan megkapjuk ajándékba Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét. Bemutatását és a templomban való elhelyezését Advent 1. vasárnapjára tervezzük, az esti 18 órás ünnepi szentmise keretében. Megbeszéltük ennek a fontos eseménynek a részleteit, valamint áttekintettük az ősz további programjait.

 

2019. október 7:

 

Meghallgattuk a plébánosi összefoglalót a templom környéki fejlesztések, többek között a napelem rendszer és a faültetések aktuális helyzetéről.


Végignéztük az év hátralevő őszi és téli programjait.


Minél hamarabb meg kell írni a hívek részére kiküldendő, az éves beszámolót és a jövőbeli terveket tartalmazó és anyagi támogatást is kérő levelet.

 

2019. november 8:

 

Az ülésen részt vett Cirill Főapát Úr és megmutatta a Képviselőtestületnek a megérkezett ereklyét. Ezt december 1-én, Advent első vasárnapján az esti ünnepélyes szentmise keretében fogjuk a híveknek bemutatni és utána állandó jelleggel elhelyezni a templomban. Teológiai és gyakorlati szempontokat figyelembe véve beszélgettünk az ereklye végleges elhelyezésének terveiről.


Szóba kerültek még a Plébánia finanszírozásának kérdései, egy esetleges alapítvány vagy egyesület létrehozása, valamint a miserendek összehangolása.


Szokás szerint átnéztük a következő hetek programjait.

 

2019. december 2:

 

Pál atya beszámolt a Képviselőtestületnek az esperesi koronán  (rendszeres lelkipásztori gyűlésen) elhangzottakról.


Ismételten beszélgettünk az ereklye végleges elhelyezésének kérdéseiről, valamint átnéztük az év hátralevő programjait.


Döntést hoztunk a jövő évi miserendről: a hétköznapi misék Advent kivételével mindennap este lesznek, a hétvégi miserend változatlan marad.