Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia
9090 Pannonhalma, Váralja 1.

Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébánia

 

 

Ákos atya így vall önmagáról és terveiről:

 

1958-ban születtem Budapesten és 1982 óta vagyok itt, Pannonhalmán bencés. Matematika tanár is lettem, így először a gimnáziumban kezdtem el tanítani. Majd osztályfőnök és diákotthoni nevelő voltam egy bő évtizedet. Később novíciusmesternek bízott meg Asztrik főapát úr (fiatalokat vezettem be a szerzetes életbe). Ezzel párhuzamosan alperjel is voltam, akinek a feladata a főapátot segíteni: megbeszélések témáinak gyűjtése, személyes figyelem a közösség tagjaira, a közös ünnepek szervezése, helyettesítések beosztása, stb. Két évtized után ebből kértem felmentésemet. Most Cirill főapát úr pannonhalmi plébánosnak bízott meg, a gimnáziumban továbbra is tanítok matematikát.

 

Azt gondolom, hogy már sokan ismernek engem itt, a pannonhalmi plébánián, hisz a kilencvenes évek elején Anzelm és Iván testvérrel táborokat szerveztünk és azok résztvevői most már fiatal szülők: édesanyák és édesapák. Az elmúlt 8 évben pedig már sokszor voltam jelen a kistemplomban szentségek kiszolgáltatása, Biblia- csoport, lelkivezetés kapcsán.

 

Pál atyának nagyon köszönöm, hogy egy ilyen rendezett épületegyüttest vehetek át tőle: a templom, a Boldogasszony Ház (közösségi ház) és a plébánia.

 

Fontosnak tartom a közösségek gazdag életét, sokféle programjukat: imádságok, beszélgetések, kirándulás, játék, film megbeszéléssel, tehát mindaz, ami táplálja a szívünket, lelkünket, amelyeken keresztül az Isten teremtett világának ajándékaira, örömeire csodálkozhatunk rá és mi is egymáshoz közelebb kerülhetünk, erősíthetjük, támogathatjuk egymást.

 

A már régóta működő Biblia-csoport mellett most egy újabb csoportot is indítottam minden hónap második és negyedik keddjén az esti mise után fél hétkor, és a többi csoport életét is szeretném figyelemmel kísérni. Nagyon jó látni az önszerveződő csoportokat a sok-sok felelős szolgálatot. Azt gondolom, hogy ez nemcsak nekünk, hanem az Istennek is örömére van. Így legyen! Ámen.

 

Riport Ákos atyával (2023 EWTN)